1. Kirjat
  2. Kasvit
  3. Puutarhanhoito ja puutarhanhoito
  4. Päevaliilia

Päevaliilia

Päevaliilia
Tekijä(t)
Kieli
Mitat
235/172/20 mm
Kustantaja
Ilmestymisvuosi
Sidosasu
Sivumäärä
334
Paino
0.82 kg
ISBN
9789916646397
Hinta:
48.00 € 43.64 € veroton
 
Lähetetään 2 viikon sisällä tilauksesta
Ostoskoriin Lisää suosikkeihin
Päevaliilia on raamatu autorile Madis Nurmsile armastus esimesest silmpilgust: aiakeskuses emale kingitust otsinud mehe võlus ära sügavlilla õie ja erkrohelise südamikuga sort ’Uncharted Waters’.

Eks kaunisse lille, mida on lihtne kasvatada, mis ei karda kahjureid, külma ega põuda ja mille sortidel on õisi kõigis vikerkaarevärvides, ongi lihtne kiinduda. Umbes kümne aastaga on aga Madis Nurmsist saanud asjatundlik päevaliiliate koguja ja Ameerika Päevaliiliaseltsi nimekomisjoni liige. Selts registreerib sorte üleilmselt ja neid on juba ligi 95 000. Selle numbri taga on uskumatu värvide, vormide ja kasvukõrguste valik.

Raamat õpetab päevaliiliate eest hoolitsema ja neid aiakujunduses kasutama, ülevaate saab päevaliiliate vormirikkusest ja aretusest, parimate sortide autasudest, ilusatest päevaliiliaaedadest ja paigust, kust tasub sorte tellida.

Väga hea ja omapärane on tänapäevaste sortide tutvustus – autor toob oma lemmikud välja nii värvitoonide kui ka põneva loominguga autorite kaupa, harivad lisalood aga selgitavad sordinimede tagamaid.

Näiteks ’Gentle Shepherd’ on paljude arvates siiani kõige valgem päevaliilia. Nimi ’Gentle Shepherd’ (tõlkes hell karjane) viitab Johannese evangeeliumile, kus Jeesus sõnab: „Mina olen hea karjane. Hea karjane annab oma elu lammaste eest.“

Sordi ’Devon Ruby’ aretaja Marc Kingi poja nimi on Devon. Kui isa küsis, millise õiega sorti ta kingituseks soovib, vastas poiss: „Musta õit punase silmaga. Isa arvas, et see on küll geneetiliselt võimatu, aga lubas anda oma parima.


Värske Stouti hõbemedali laureaadi ’I lava you’ nimes on sõnademäng: väljendis I love you (ma armastan sind) on armastus asendatud sõnaga laava. Sordi vader on aretaja Mike Longo, kelle väitel öelnud nii Hawaii põliselanike tulejumalanna Pele tervitades vulkaani purskamist.

’Saltarello’ on nime saanud keskaegse tantsu järgi. Meesteks riietunud kurtisaanid lõbustasid saltarellot karates tihti maskiballidel publikut. Romantismiajastu helilooja Felix Mendelssohn sai inspiratsiooni ühelt Rooma karnevalilt ja kirjutas saltarello sisse oma „Itaalia sümfoonia“ finaali.

Sordi nimi ’Green Arrow’ (roheline nool) pärineb samanimeliselt koomiksikangelaselt, ettevõtjalt, kelle alter ego Roheline Nool on robinhoodilik, kuritegevuse vastu võitlev ambur.

Sordi nimi ’Arno’s Bow Tie’ pärineb aretaja Phil Korthi isalt, kes jumaldas rohelist värvi ja kandis üksnes kikilipsu.


Ruuget päevaliiliat (Hemerocallis fulva) nimetati Vana-Hiinas hsuansao’ks, mis võiks eestindatult kõlada kui unustamise põõsas. Seda peeti kohaseks kingituseks leinajatele või lihtsalt raskemeelsuse puhul.
EAN
9789916646397