Skriftserien Åland, Nr 21.
Författaren av volymen Leonards koffert, etnolog Conny Andersson, har genom grundliga arkivstudier kompletterade med intervjuer och fotografier lyckats återskapa omfattande delar av sjökapten och skeppsredare Leonard Johnssons (1889-1962) vardag under större delen av 1900-talet.
Leonard föddes i Storby, Eckerö år 1889. Efter ett studieår i ett gymnasium i Åbo och i Ålands folkhögskola bestämmer han sig för att gå till sjöss. Han varvar sjöpraktiken medmed studier i navigationsskolan i Mariehamn, vid vilken han avlägger sjökaptensexamen år 1916.
År 1918 blir speciellt dramatiskt för honom. I februari är Leonard skeppare på den lilla motorbåt som korsar ett isigt hav med svartklubbens fyr som mål för att begära hjälp av en svenska regeringen. Den bakomliggande orsaken är de oroligheter som råder hemma på Åland. Som vi vet blir svaret jakande! Inom kort anländer svenska styrkor till Åland. Efter ett år som officer i finska flottan återvänder Leonard till den civila sjöfarten år 1919.
Leonard överger i mitten på 1920-talet livet under segel för att i stället bli befäl på skeppredaren Robert Mattsons stora ångare med Helsingfors som hemort. Leonard fortsätter att arbeta till sjöss fram till år 1955 då han blir skeppsredare för rederiaktiebolaget Ledsund i Mariehamn. Vi får i boken bekanta oss med hans vardag som befälhavare på bl.a. ångarna Hogland, Hammarland, Anneberg och Ledsund.
Conny Andersson (f. 1970) är etnolog med fokus på det åländska kulturarvet. Intresset för människor i lokalsamhället har präglat hans forskning sedan 1990-talet.