Miltä näyttävät Kalevalan pörssikatsaukset tai Tinder?
Kuusitoista kirjoittajaa tarkastelee Kalevalan hahmoja ja maisemia yllättävistä näkökulmista.
Järvet läikkyi, maa järisi! Kalevala on kansalliseepos ja runsaudensarvi, mutta ihan kaikkea ei Elias Lönnrotkaan kertonut. Nyt äänen saavat niin Tuonelan virta kuin Kalevalan eläimetkin. Entä miltä näyttävät Kalevalan pörssikatsaukset tai Tinder? Kalevalan naiset pääsevät julistamaan utooppisen, feministisen manifestinsa, Ainolla on monta elämää ja sotakirjeenvaihtajalla pitää kiirettä. Mieheksi kasvaminen ei ole aivan yksinkertaista Kalevalassa, eikä helppoa ole taiteilijana seppä Ilmarisellakaan. Ja miten on Kalevalan ihmisoikeuksien laita?
Kuusitoista kirjoittajaa tarkastelee Kalevalan tuttuja ja tuntemattomampia hahmoja ja tapahtumia uusista, yllättävistä tulokulmista tässä ennen kaikkea nuorille suunnatussa teoksessa. Satalatvan toimittajina, tekstistä toiseen johdattajina ja kaksipäisenä nykyajan Elisa Lönnrotina toimivat kirjailijat Salla Simukka ja Siri Kolu.
Teoksessa on kolme laajempaa tekstiä Johanna Sinisalolta, Aleksis Salusjärveltä ja Mike Pohjolalta. Muina kirjoittajana ovat Ilkka Auer, Nura Farah, Emmi Itäranta, Sini Helminen, Vilja-Tuulia Huotarinen, Ville Hytönen, Karo Hämäläinen, Jenny Kangasvuo, Sanna Karlström, Milja Kaunisto, Erkka Mykkänen, Essi Myrsky Tammimaa ja Maria Turtschaninoff.
Salla Simukka on kirjoittanut teoksia niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin. Hänet tunnetaan erityisesti maailmallakin menestyneestä Lumikki-trilogiasta. Hänen uusimmat teoksensa ovat nuorille aikuisille suunnatut Lukitut (Tammi, 2020) ja Matalapaine/Korkeapaine (Tammi, 2021).
Siri Kolu on lasten- ja nuortenkirjailija ja kouluttaja. Hänet tunnetaan parhaiten Me Rosvolat-lastenkirjasarjastaan, jonka avausosalla hän voitti lastenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon 2010. Hänen viimeisimmät teoksensa nuorille aikuisille ovat Kesän jälkeen kaikki on toisin (Otava, 2016) ja lltasatuja maailmanpalosta (Otava, 2021).