SS-lase Jorma Laitineni päevaraamatud pakuvad sissevaate ühte keerulisse ja vastuolulisse ajalooperioodi üksikisiku vaatepunktist. Soome riik andis Talvesõja järgses pingelises olukorras vaikse õnnistuse soomlastest vabatahtlike minekule Saksamaale sõjalist väljaõpet saama ja pärast Jätkusõja puhkemist nende osalusele idarinde lahinguis Saksa SS-vägede koosseisus. Laitineni päevikuga paralleelselt kulgeb raamatus laiem kirjeldus sõjast ja soomlastest SS-vabatahtlikest.
Suursaadik Jari Vilén ja professor Markku Jokisipilä asetavad päevikumärkmeis kirjeldatud üleelamised Soome sõjaaegse välis- ja kaitsepoliitika taustale. Laitineni päevaraamatud on esitatud täielikul kujul, kärbeteta. Märkmed on tehtud hetkeolukorras ja -meeleolus, neid ei ole tagantjärele tsenseeritud ega muudetud ning need pakuvad autentse pildi rivisõduri argipäevast kodust kaugel, võõras mundris. Päevikulehekülgedelt jõuavad meieni nii kirjutaja noorus ja siirus kui ka kasvav kibestumus, tülpimus ja sõjaväsimus. Laitineni kirjeldused sellest, kuidas sakslased kohtlesid nii juute kui ka teisi kohalikke elanikke ja sõjavange, on oma sünguses jahmatavad ning kõnelevad vapustusest, mille nähtu ja kogetu soomlastest vabatahtlikes tekitas.
Saatesõna raamatule kirjutas Mart Laar.
Jari Vilén on Soome diplomaat ja poliitik. Ta on olnud Soome suursaadik Poolas ja Ungaris ning Euroopa Liidu suursaadik Euroopa Nõukogus. Enne diplomaadikarjääri oli ta parlamendisaadik ning Euroopa asjade ja väliskaubandusminister. Hetkel on ta Euroopa Komisjoni esinaise Ursula von der Leyeni nõunik Arktika küsimustes.
Markku Jokisipilä on Soome ajaloolane ja riigiteaduste doktor, Turu ülikooli professor. Ta on kirjutanud mitmeid raamatuid sõja- ja poliitilisest ajaloost.
SS-mies Jorma Laitisen autenttiset päiväkirjat julkaistaan nyt ensimmäistä kertaa. Ne tarjoavat yksilön näkökulman erikoiseen historiamme vaiheeseen, jossa osana Suomen välirauhan aikaista ulkopolitiikkaa valtio siunasi hiljaisesti vapaaehtoisten lähdön sotilaskoulutukseen Saksaan ja jatkosodan alettua heidän jäämisensä taistelemaan saksalaisissa SS-joukoissa itärintamalle.Laitisen päiväkirjamerkintöjen rinnalla teoksessa kulkee laajempi sodan ja SS-miesten kuva. Suurlähettiläs Jari Vilen ja professori Markku Jokisipilä asettavat päiväkirjoissa kuvatut kokemukset sodanaikaisen Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan viitekehykseen.Kirja sisältää Laitisen päiväkirjat lyhentämättöminä. Ne on kirjoitettu sen hetkisessä tilanteessa ja tunnelmassa, eikä niitä ole sensuroitu tai korjattu jälkikäteen. Ne tarjoavat autenttisen kuvauksen kaukana kotoaan vieraan maan armeijassa olleen rivisotilaan arjesta. Päiväkirjojen sivulta välittyvät niin kirjoittajan nuoruus, viattomuus ja vilpittömyys kuin kasvava katkeruus, turhautuneisuus ja sotaväsymys.Laitisen päiväkirjamerkinnät siitä, miten saksalaiset kohtelivat sekä juutalaisia että muuta paikallisväestöä ja sotavankejaan, ovat karuudessaan pysäyttäviä, mutta kertovat myös siitä järkytyksestä, jota suomalaiset vapaaehtoiset kokivat kaikesta näkemästään. Kirja kuvaa ansiokkaasti sitä poliittista prosessia, joka johti siihen, että Laitinen ja 1 400 muuta miestä matkustivat Saksaan keväällä 1941. Lopulta näistä miehistä tuli kasvava painolasti Suomen ulkopolitiikan tavoitteiden muuttuessa.