Författarna har ett långt gemensamt engagemang i ämnet österbottnisk forntid, och boken med kult- och offertemat är ett resultat av en sjuårig odysse bland bevarade kulturlandskap inom Svenska Österbotten och Kyrolandet. Fokus inriktas på offertemats fasta fornminnen och arkeologiska fynd. Fyndlokalerna skildras i 41 kapitel med populärt hållna faktatexter, samt visuellt med drygt 250 unika bilder. Det mesta av landsändans fossila kultur göms i skogsmiljöer, som ofta är tilltalande med bevarad forntida prägel.
Historia behöver konkret förankring i livsmiljön och boken förmedlar ny kompletterande dokumentation om stenkult, trädkult, heliga källor med mera, där bortglömda såväl som nya fynd redovisas. Många lokaler har undersökts vetenskapligt sedan 1800-talet, men offertemat är ofta otillräckligt beskrivet.
Bokens främsta inspirationskälla är välbevarade skålgropar vid järnålderns grav- och boplatser i Malax. Skålgrops stenar var i de flesta fall gårdarnas offerplatser med ritualer som befrämjade fruktbarheten.