"Man tar ung dill och avplockar bladen och lägger dem på buteljer, slår så mycket god ättika på att det står över dillen; sedan korkas buteljerna väl och förvaras i källaren."
"Att förvara dill till vintern" och 110 andra recept från 1700- och början av 1800-talet samlas i Historiska recept i urval. Boken tar sin läsare på en kulinarisk smakresa bakåt i tiden men inspirerar samtidigt till att experimentera med kryddor och oväntade smakkombinationer i genuin historieätarstil.
Den finurligt illustrerade boken är uppdelad i tio kategorier och omfattar allt från inläggningar, puddingar, kakor och pastejer till fisk och skaldjur, kött, rotfrukter och drycker. Praktiska huskurer och instruktioner för färgning och fläckborttagning ingår också.
Recepten, råden och rönen har valts ut bland 1 111 recept som i tiderna skrivits ner i sex receptsamlingar. Recepten har varit i flitig användning hos adelssläkter och i högreståndshem på olika orter i Sverige och Finland. Handskrifterna har flyttat med sina ägare mellan riksdelarna: från Strängnäs i väst till Kymmenedalen i öst, från Brahestad i norr till Helsingfors i söder.
Handskrifterna har ofta gått i arv från mor till dotter, och flera generationer har fyllt på med recept. Korta eller långa, enkla eller komplicerade - gemensamt för recepten är att alltid ta tillvara råvarorna och en strävan efter att lyxa till matlagningen när festen kräver det.
Mat var en viktig statusmarkör då som nu och recepten avspeglar inte alla gånger verkligheten i herrgårdsköket. Fint skulle det vara, men dyra ingredienser eller sådana man inte lyckades få tag på kunde ersättas med sådant som fanns till hands. I brist på citroner kunde man tillgripa krusbär och genom den rätta kryddningen kunde man få gäddan att smaka hummer och gästerna att tro att svinhuvudet var äkta vildsvin.