Miten sukupuoli, seksuaalisuus ja suomalaisuus punoutuvat toisiinsa?
Nämä kysymykset yhdistävät tutkijoita, jotka liikkuvat kenttätöissä Venäjän kylissä ja kaupungeissa, pienyhteisöjen, liikkeiden ja instituutioiden parissa. Matkalla ollaan sekä henkisesti että fyysisesti, pitkiä aikoja ja toistuvasti vuosien mittaan.
Pääosassa ovat naiset, jotka kohtaavat toisensa paikallisina toimijoina ja kenttätutkijoina. Tutkimuskohteina ovat naisten pyörittämä arki, "pieni politiikka", kolmas sektori ja kansalaisyhteiskunta, jotka makrotason tarkasteluissa harvoin saavat huomiota.
Artikkelikokoelma jakautuu kolmeen ajalliseen ja temaattiseen
kokonaisuuteen: 1. /Neuvostokaudelta transitioon ja nykypäivään,
2.// //Prostituutio suomalaisuuden ja sukupuolen leikkauspisteenä/
3. /Tutkija - sisä- vai ulkopuolinen toimija?/ Kirjoittajat ovat kulttuurin ja yhteiskunnan asiantuntijoita: antropologian, kansatieteen, politiikan tutkimuksen, sosiaalityön, sosiologian ja uskontotieteen tutkijoita.
Kirjan toimittajat Meri Kulmala ja Aino Saarinen työskentelevät Aleksanteri-instituutissa /Hyvinvointi, sukupuoli ja toimijuus 2000-luvun Venäjällä/ -tutkimushankkeessa.
Kirjoittajat: Kaarina Aitamurto, Laura Assmuth, Kaija Heikkinen, Elina Ihamäki, Maija Jäppinen, Meri Kulmala, Anne-Maria Marttila, Aino Saarinen